Josef Lada

Milí čtenáři, když jsem se dnes probudil a chvíli jen tak zasněně koukal do stropních obkladů, začaly se mi v hlavě množit myšlenky týkající se pohádek (nejspíš na mě začíná působit vánoční atmosféra).
Josef Lada

V rámci tohoto zasnění jsem se myšlenkami dostal i do hodně dávné minulosti, kdy jsem byl opravdu malý kluk,obdivoval jsem a dokonce i znal spoustu pohádek nazpaměť. Mám namysli i pohádky v knižní podobě. A právě na těchto pohádkách jsem ze všeho nejvíc miloval krásné doprovodné ilustrované obrázky. Konkrétním příkladem je třeba Kocour Mikeš, Bubáci a hastrmani nebo Krásná česká říkadla. Věřím, že i vy si na tyto krásné tvorby vzpomínáte. Když vezmeme tyto tři knihy, tušíte, co mají společného? Napovím vám, že počet stran či datum vydání to není. Všechna díla totiž ztvárnil jeden a ten samý autor, který opravdu oplýval talentem. Nejen, že byl spisovatel, byl i ilustrátor, malíř, karikaturista a jevištní výtvarník. Dokonce i sám Pablo Picasso o něm řekl, že je to ten největší, koho máme. Jak jsem již nastínil, je známý převážně tvorbou pro děti. Nicméně tvořil ilustrace i pro dospělé, je i autorem ilustrací k dílu Jaroslava Haška, ztvárnil přes 550 obrazů a přibližně 15 000 černobílých a barevných ilustrací. V tuto chvíli musíte mít na jazyku jediné jméno a toJosef Lada.

Josef Lada

Josef Lada se narodil 17. prosince v Hrusicích a byl nejmladší ze 4 dětí, potomek ševce Josefa Lady. Dožil se 69 let, zemřel 14. prosince 1957 v Praze. Už jako malý kluk trénoval své kreslířské dovednosti a velmi ho malování bavilo. Když Josefu Ladovi bylo půl roku, upadl na ševcovský nůž a poranil si oko, což způsobilo, že na jedno oko oslepl a chybělo mu prostorové vnímání. Ale nebylo to rozhodně žádnou překážkou proto, aby dosáhl nemalých úspěchů. Po ukončení školní docházky se šel Josef Lada učit na malíře pokojů a divadelních dekorací. To pro něj ovšem po roce přestalo být zajímavé, proto začal studovat knihaře a zlatiče nedaleko pražského Karlova náměstí. V tomto období dostal i svoji první zakázku a to nakreslit dva portréty do jevištního pokoje ochotnického představení s názvem "Na Valdštýnské šachtě".

Ve stejné době, kdy se ucházel o přijetí na uměleckoprůmyslovou školu v Praze mu byly zveřejněny jeho první kresby v časopisu Máj. Byly to kresby vyšehradský Slavín, kaplička sv. Martina a také dvě volné kompozice záhlaví fejetonu a mlýna. Jelikož pro něj bylo kreslení vším, navštěvoval i večerní kurzy kreslení a na stejné škole i po čase studoval na denním studiu. Během toho navázal spolupráci s časopisem Švanda dudák. A protože jeho kresby byly opravdu pěkné, jeho čtyři již zmíněné výtvory byly v tomto časopise publikovány. Také kreslil proRokytovy časopisy, kde jeho kresby byly doprovodnou ilustrací Pohádky o Honzíčkovi a zlatovlasé Isole. Myslím, že každý od první chvíle pozná Ladovu tvorbu. Jeho oblíbené postavy, které často ztvárňoval byly vodník a ponocný. V kresbách doslova ožívá jeho dětství a také jeho rodná vesnice Hrusice. Nejčastěji kreslil pro děti, ale sem tam ilustroval i knihy pro dospělé. Zajisté každý zná ilustrace „K osudům dobrého vojáka Švejka“, které považuji za jedny z nejznámějších. Jeho obrázky byly velkou inspirací pro Jaroslava Seiferta, který na základě toho napsal básnickou sbírku„Chlapec a hvězdy“. Sbírka zajímavě slovně doprovází Ladovi obrázky a proto je kniha jako celek o to více pestřejší.

Josef Lada je dokonce společně s Vančurou, Nezvalem a Čapkem spoluzakladatel tzv. moderní pohádky, v české literatuře a za své dílo obdržel i titul národní umělec. Také se věnoval malování krásných obrazů, jak jste se již v úvodu mohly dočíst, kterých vytvořil přibližně 550 kusů a mezi nejznámější patří například Vánoce, Velikonoce, Vodník, Slouha, Tichá noc, Ponocný, Mikuláš, anděl a čert, Hastrmanův podzim, Hastrman v zimě, Tancovačka, Rodná chalupa a další. Jeho díla jsou zastoupena v soukromých i veřejných sbírkách, jako je Památník národního písemnictví, Národní galerie Praha, Muzeum umění Olomouc, Oblastní muzeum Praha-východ a jiné. Spolupracovat s různými časopisy – Kopřiva, Rašple, Chuďas, Máj, Humoristické listy, karikatury. Jeho příspěvky byly i v novinách, ilustroval hudebniny, vytvářel kalendáře a plakáty.

Mimo kreslení projevil svůj talent i v písemné podobě, jeho nejznámější tvorba je například Kocour Mikeš, která má hned čtyři díly. Také se může pyšnit pohádkovou knihou O chytré kmotře lišce nebo povídkou Král Lávra,Tyrolskými elegiemi, také mnoho ilustracemi do knih Jaroslava Haška, Erbenovy a Drdovy pohádky, epigramy Karla Havlíčka Borovského a další. Určitě jsou vám také povědomá díla jako například Halekačky naší Kačky, Kalamajka, Josef Lada dětem, Veselé kresby Josefa Lady, Velká kniha českých říkadel, Ezopské bajky a další.

Kocour Mikeš

Byl hlavním výtvarníkem českého filmu Hrátky s čertem, který režírovalJosef Mach. Film byl natočen podle pohádkové divadelní hry Jana Drdy. Znám byl také jako autor scén, kostýmů a výprav k operám a divadelním hrám, které uvádělo Národní divadlo. Mezi první patřil například velmi známý Strakonický Dudák od Josefa Kajetána Tyla. Naopak poslední tvorbou byly návrhy pro Dvořákovu operu Čert a Káča, ale ta nebyla realizována. Ani kinematografie nebyla Josefu Ladovi neznáma. Za jeho života vzniklo i v tomto směru mnoho děl. Můžeme sem zařadit animovaný film Říkadla, loutkový film Osudy dobrého vojáka Švejka nebo hraný film Hrátky s čertem.

Hrátky s čertem

Během svého života seJosef Lada seznámil s Hanou Budějickou s kterou se i oženil. Společně měli dvě dcery Alenu a Evu. Talent, kterým oplýval Josef Lada měly i jeho dcery. První dcera Alena byla ilustrátorkou a malířkou. Později napsala knihu o svém otci, která nese název „Můj táta Josef Lada“. V knize byly použity ilustrace JosefaLady a samotná kniha měla přes 9000 výtisků. Druhá dcera Eva byla nadaná klavíristka.

V současnosti existují i dva televizní dokumenty ve kterých Josef Lada hrál. V minulosti oba dva dokumenty vysílala Československá televize, jmenují se Národní umělec Josef Lada a Ladovi Furianti. O Josefu Ladovi bylo napsáno více než 14 monografií nebo vzpomínkových knih, realizovalo se více než 70 samostatných a mnoho kolektivních výstav jeho děl. Dokonce po něm byl i v budoucnu pojmenovaný asteroid #17625 Josef Lada.

Pokud by jste se rozhodli navštívit vesničku, kdeJosef Lada vyrůstal, věřím, že budete doslova žasnout, jak krásná vesnička to vlastně je. Rozhodně vám tento zážitek doporučuji zažít na vlastní pěst. Vesnička svoji slávou sahá až do Japonska, Finska, Brazílie, Číny či Spojených států. Ptáte se proč? No je přece jasné, že díky Josefu Ladovi a chytrému kocourkovi Mikešovi.

Hrusice

V Hrusicích naleznete Památník Josefa Lady, ke kterému vedou hned dvě stezky. Mimo památník vás zavedou i k domu, kde umělec bydlel, k bustě Josefa Lady na pomníku nebo také k hospodě U Sejků, která je známá z obrazu Hospodská rvačka. Interiér hospody je vyzdoben Ladovými obrázky, takže Ladův talent můžete vnímat opravdu ze všech stran. A nejen hospoda je krásně ozdobena, po celé vesnici najdete spoustu ilustrací a vzpomínek na tohoto významného umělce.

Lukáš Pařízek

2016

Autor: Thomas Aligher | sobota 17.12.2016 11:15 | karma článku: 22,49 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80

Thomas Aligher

Odběr krve

11.6.2019 v 8:15 | Karma: 0

Thomas Aligher

Jak jsem čistil hlavu ( den 1.)

3.2.2018 v 12:45 | Karma: 11,57

Thomas Aligher

Ledový Sen

14.12.2017 v 12:12 | Karma: 7,23

Thomas Aligher

Mikulovský kraj

26.11.2017 v 14:40 | Karma: 14,00

Thomas Aligher

Lidské chyby

4.4.2017 v 13:15 | Karma: 16,18

Thomas Aligher

Náš Český poklad Aťka

20.3.2017 v 16:45 | Karma: 16,65

Thomas Aligher

Advent a jeho tradice

29.11.2016 v 9:00 | Karma: 10,79

Thomas Aligher

Hana nebo Carmen?

24.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,75

Thomas Aligher

Vltavo, Vltavo

14.10.2016 v 9:00 | Karma: 8,60

Thomas Aligher

Sny

10.10.2016 v 9:00 | Karma: 6,95

Thomas Aligher

Mládí nebo stáří

3.10.2016 v 9:35 | Karma: 16,40

Thomas Aligher

Za Andělem do Lomnice

2.10.2016 v 10:00 | Karma: 15,83
  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik