Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sladká včelka Mája

Vítejte ve světě výjimečných lidí s velkým snem. Pojďme si popovídat o dvou dámách, které i když mají rozdílné cesty, jsou spojeny stejným cílem. Obě se totiž rozdávají těm druhým a vytvářejí úsměvy na tvářích. Obě jsou hvězdami.

Herečku Aťku Janouškovou nejspíš není nutné představovat. Úplně postačí, když se řekne  Včelka Mája, a její nezaměnitelný úsměv, a především hlas každého z nás vrátí zpět do dětských let. Když jsem si poprvé telefonoval s Vlastičkou (tedy Aťkou), nemohl jsem se zbavit dojmu, že je to všechno jenom trik a já vůbec na konci signálu nemám dospělého člověka, ale že stal se zázrak a já si vyprávím s pilnou včelkou, která stále drží ochrannou ruku nad Vilíkem. Požádal jsem tedy Aťku o možnost natočení krátkého rozhovoru. V očekávání, že tato dáma už nebude mít čas a hlavně chuť se s někým cizím setkat, natož seznamovat, jsem byl předem smířen s odmítnutím. Místo toho mi dokázala, že věk neznamená hození flinty do žita! Uběhlo několik dní a já zvoním na zvonek u vstupních dveří a v doprovodu své kamarádky přinášíme dort v podobě Máji. 

Malá, však velmi elegantní Aťka absolutně rozesmátá s plamínky v očích otevírá dveře a vítá nás, jakoby šlo o dlouholeté přátelství. Usedneme ke kávě a chlebíčkům a povídáme si opravdu úplně o všem. Jaké bylo dětství, o mužích a také o rodičích a vše plyne jako voda. Při otázce, zda mohu používat jméno Vlasta je mi opáčeno: "ale kdepák pane redaktore, jakápak já jsem Vlasta" a opět nádherný zvonivý smích. Včelka Mája měla kolem 105 dílů a mě zajímá, proč by se nedalo pokračovat? Aťka však říká rezolutně, že ne. "Víte, já pro dabing potřebuji ten kontakt s ostatními! Dřív se ve studiu sešla skvělá parta lidiček a já se na ně mohla dívat a pokud se něco zkazilo, tak se prostě jelo znovu. Dnes už se tam ani nepotkají a to by nebylo nic pro mě." Musím podotknout, že v krásném a útulném bytečku této skvělé herečky se cítím jako u babičky a po celou dobu vyprávění mi běží hlavou, zda se sem budu moci zase někdy vrátit, protože to vše kolem tak krásně hřeje u srdce. Snažím se, aby celé natáčení mělo spíše kamarádskou atmosféru a nešlo o natočení a honem rychle pryč, aby to nebylo jako bulvár. V další fázi se dozvídám, že má-li si vybrat zda káva anebo čaj, pak rozhodně čaj. Sladké či maso, pak určitě masíčko :-) Aťka vzpomíná, že se jednoho dne rozhodla brát svou výšku jako něco zvláštního, prý těch "normálních" je mnoho. Vše kolem si přizpůsobila a nikdy se nepotkala s posměchem, naopak lidé jsou k ní vstřícní dodnes. Její očka jezdí po krásném barevném dortíku, o kterém přemýšlí, jak si ho schovat a všem ho dávat na odiv. Bylo těžké vysvětlit, že sladká Mája se opravdu musí sníst a že uchovávat ji by nebylo dobré, vždy se při tom v očích Aťky ukázal stesk, že přece nemůže svou kamarádku sníst. Pomalu přecházíme k vyprávění si o cukrárně MOJAMI, která se nachází v Měšicích u Prahy a ruce, které toto dílko vytvářeli, patří Monice Fyrbachové. Jak vysvětluje spolumajitelka Jana Nachtigalová, název cukrárny vznikl z počátečních písmen jmen těchto dam a zbytek je dotvořen francouzskou inspirací. 

Jana si vždy přála mít nádhernou cukrárnu a kavárnu, kterou by navštěvovalo mnoho lidiček ve stylu šarmantních francouzských elegánů. Pánové a dámy zajdou na čaj, kávičku, něco sladkého či slaného, přitom si přečtou noviny,popovídají o životě a domů si odnesou ten svůj oblíbený zákusek. Jak mnoho společného se tady vytváří mezi Janou, Monikou a Aťkou že? Když přicházím do cukrárny MOJAMI rovnou  podotýkám, že složenina názvu mi tak úplně nesedí! MOnikaJAna MY jako obě se společnou myšlenkou a úsilím, pak by tedy název měl končit ypsilonem, ne? Byl jsem opraven, že zapomínám na Francii a tedy s podobností slova Monami. Ach jak mnou cloumá nevědomost :-) Omlouvám se a usedám ke stolečku, kde mám připravenou skvělou kávu a nádherné zákusky. Kdo asi prozradil, že jsem neskutečně na sladké? V této interiérově krásné cukrárně dokážou potěšit opravdu skvělou kávou značky Arabica a tedy v této kávě nenaleznete žádný poměr Robusty. Jak jsem zjistil, tak kávovník arabský (Coffea arabica) a Kávovník statný (Coffea canephora) jsou dvě odrůdy z nichž ta první je kvalitnější a vyhledávanější ve všech zemích. Jana mi prozradila, že v cukrárně si můžete dát i slané zákusky. Víte co jsou to "Quiche"? (čti kyše). Jde o takové buď malé či velké košíčky s různorodou náplní, například maso nebo sýr či brokolice. K čaji si však můžete dát také chlebíčky a spoustu dalších dobrot ze slaného království v nabídce. Protože mým největším zájmem  je sladké, napadlo mě, že pokud zvládají i 3D dorty, proč bych si nemohl objednat například "krávu". Už jsem stačil i vymyslet, že by Monika spala venku ve stanu a vytvořila toto zvíře i na velké travní ploše. Má otázka sklidila velký smích, ale já byl pln představ mít tak velké sladké dílko jen pro sebe:-) Protože se Monika vyhýbá mikrofonům a oku kamery, povídám si i dál jen s Janou a ke svému údivu zjišťuji, že divadelní prkna této ženě nejsou rozhodně cizí. Hraje ochotnické divadlo a bere to jako úděl, který ji naplňuje štěstím a pohodou. Jana sebe samu označuje jako herečku na prknech venkovských, ale můj názor je, že pokud někdo dělá své poslání srdcem, není vlastně takový rozdíl mezi profíkem a amatérem, nakonec kolik je dnes profíků, kteří nám přinášejí jen vztek, že!? Taková však Jana není, dokonce si zahrála roli Libuše a pak hups do autorské dílny, kde vzala post houby smradlavky.Venku už je tma, přichází druhé loučení. Uvědomuji si, jak mě obě dnešní návštěvy moc obohatily. Zjistil jsem, že každý z nás něco umí a pokud si nedáme od ostatních přesvědčit, že naše sny jsou jen hrady z karet, podaří se naplnit duši svou i duše svých blízkých naplníme něčím opravdu krásným a hodnotným .Nemusí se přece o každém psát v novinách, nemusí každý jezdit v limuzíně, a přesto každý může mít svůj velký dar a velký sen. Pro tuto chvilku si zapněte nějaký příběh včelky Máji, a pak vyrazte do ulic směr návštěva cukrárny MOJAMI. Třebas přijde i ...

Luboš Zemanec ;o)

( Video s Aťkou a Janou )  

Autor: Thomas Aligher | úterý 2.2.2016 8:30 | karma článku: 10,18 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

Kolem nás je tak obrovské množství dramatických kroužků, také volnočasových hereckých táborů a někdy opravdu za šílené částky placených kurzů. Máte v rodině talent? Udělejte víc než jen hraní na hraní...:-)

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Pozvánky, akce

Thomas Aligher

Zálety s Jitkou ( Záboří )

Jitka Šebková se rozhodla udělat velký krok. Není ani herec, není ani moderátorka, ale miluje zajímavá a krásná místa stejně tak i cestování. Máte chuť vyrazit někam, kde se bude nádherně cítit i vaše rodina?

9.9.2023 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

Ležíš právě teď na vozíku a vnímáš jen velkou spoustu světel na stropech všech míst. Žádná oblaka, žádné radosti života, jen věříš ve smysl, který to všechno možná dává. Náhle jsi nahatým skromným Adamem jenž věří...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

Pojďme spolu na stage, kde se připravuje víkendové vystoupení plné empatií, citů, lidskostí, ale také chyb a malých přešlapů. Zkusme společně otevřít svá srdce nehledat nedostatky, ale raději nabídnout pochopení a uznání.

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

Každý den neúprosně odpočítává čas,kdy mládí předá vládu silnějšímu stáří. Náhle přicházejí nezvané tvary, kterým se říká vrásky a v zrcadlech nás trošku děsí šedých vlasů stín.

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik