Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Advent a jeho tradice

Milí čtenáři, když roztáhnete žaluzie a podíváte se ze svých domovů z okna ven, co vás zaujme jako první? Nenapadá vás nic? Tak se ještě chvíli "kochejte".... A co teď?

Určitě vás zaujalo to stejné, co mne. Chodníky, stromy a střechy domů pokrývá jemný sněhový poprašek.Rozhlížím se proto na všechny strany a užívám si ten krásný pohled ven. Ale také si říkám, jaké by to asi zase bylo, kdyby vysvitlo alespoň na chvíli sluníčko. Kdybych mohl vytáhnout horské kolo a s přítelkyní se mohl projet někam daleko. Byl by třeba první máj a protože mne tradice nejsou cizí, hned při prvním zahlédnutí rozkvetlé prvomájové třešně bych snížil riziko, že by v následujícím roce přítelkyně mohla uschnout. Věřím, že i vy jste v tento den udělali nezbytné. Nebo jste na tento významný den zapomněli? Pak máte nejvyšší čas to napravit, ovšem pro váš klid nemusíte hledat celou třešeň, postačí vám větvička jmelí! Tušíte, kam mířím? Že ne? A co třeba, když kolem vás bude tvořit příjemnou atmosféru skupinka čtyř svíček a dům vám provoní vůně skořice či měknoucích medových perníčků? Přesně tak, je tu doba adventní!

Advent

Nikdy mne ale nenapadlo, co si pod tím vlastně představit. Vždy jsem jen vnímal atmosféru, adventní tradice a chuť výtečného cukroví. Slovo Advent pochází z latiny a volně ho můžeme přeložit jako "příchod". Představuje radostné očekávání příchodu Spasitele, dobu rozjímání, duchovní přípravy na vánoce a dobročinnost. Vzpomínám si, že jako malý kluk, jsem vždy dokázal plně vnímat tu předvánoční atmosféru a nemohl se dočkat rozbalování dárků. Ale než vůbec došlo ke Štědrému večeru, mohl jsem si užívat všech momentů, které k adventu patří. Pokud také rádi provázíte tento čas tradicemi, zajisté už nyní máte na krásném ubruse pokrývající velký stůl v obývacím pokoji adventní věnec se čtyřmi svíčkami víceméně stejných barev až na jednu, která je oproti zbylým třem fialovým zřetelně růžová. Víte proč tomu tak vlastně je? Sám jsem to dlouho nevěděl, protože mne hlavně zajímala, jakožto malého kluka, možnost legálně použít sirky a nebýt okřiknut. Ale nebojte, pyroman ze mne nevyrostl.

 

Každá ze svíček na adventním věnci něco symbolizuje a zapaluje se vždy každou neděli po dobu čtyř týdnů. Jak to vlastně přesně je?

- První adventní neděli, to máme 27. listopadu, zapalujeme fialovou svíčku, která se nazývá svíčka "proroků". Tato svíčka připomíná proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista.

- Následující neděli můžeme zapálit druhou svíčku, opět fialovou. Druhá svíčka je nazývána jako svíčka "betlémská" - představuje lásku a Ježíškovy jesličky.

- Třetí adventní neděli zapalujeme růžovou "pastýřskou" svíci, vyjadřující radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz.

- A poslední čtvrtou neděli už nám může plamínek ohně zdobit všechny svíčky. V tento den zapalujeme fialovou svíčku neboli andělskou. Má nám naznačovat mír a pokoj.

Mimo zapalování svíček adventního věnce máme samozřejmě spoustu dalších tradic, které nám čekání na Štědrý den zpříjemní. Teď si v hlavě promítám jednu scénku z českého komediálního filmu Pelíšky, kde se rodina snažila lít olovo. I to sem samozřejmě patří, ale je to spíše zvyklost konkrétně Štědrého dne. Také jste někdy zkoušeli lít olovo? Jedná se zde o formu znamení či předzvěsti vaší budoucnosti. Když jsem to zkoušel já, vyšel mi podivný placatý nepravidelný tvar, který měl uprostřed nespočitatelně mnoho otvorů. Bylo jich sedm. A jelikož to bylo v době, kdy jsem měl školní prázdniny, domnívám se, že to mohlo znamenat, že mi to v následujícím roce po studijní stránce zajistépůjde bravurně. Jen škoda, že to tehdá nevěděla moje paní učitelka z matematiky.

Také kromě lití olova se považuje za adventní tradice například již zmíněné pečení perníčků. Patříte mezi ty, kteří pravidelně, řekl bych každodenně, testují měkkost a vyváženou chuť? Opravdu pro mne vždy bylo nesmírně těžké odolat. A to i v případě, kdy se na našem stole objevil perníkový betlém. V tu chvíli, řekl bych, že zbytečně, provokoval a dráždil mé chuťové buňky. Když jsem kolem betlému procházel, mnohdy mne natolik zaujal, že jsem zažil adventní srážku s futry dveří. A za takovou nepříjemnost jsem si účtoval vždy tzv. "bolestné". V tu chvíli to odnesl perníkový dobytek, který střežil jesličky v perníkovém betlémě. No a když se na to přišlo, pak jsem to odnesl i já. Ale co si budeme povídat, sladké cukroví je prostě módním doplňkem každé adventní doby! A napadá mě, že cukroví jako takové má původ v pohanské tradici oslav Slunovratu, mělo dvě funkce a to ochrannou a obřadní. Postupem času se přeměnilo v cukroví slavnostní.

Další z tradic adventu je řezání "barborek". Tímto všem Barborkám přeji výdrž a pozitivní naladění! Samozřejmě mám na mysli větvičky různých stromů, které se po uříznutí vloží do vázy s vodou. Barborka, která o vánocích rozkvetla, má přinést do domácnosti štěstí a děvčatům na vdávání předpovídá svatbu. Mimo větvičky stromů se domácnost zdobí i větvičkou jmelí, které často bývá umístěno například na stropním svítidle, zkrátka by mělo viditelně viset. A právě pod jmelím si můžete s protějškem vzájemně vyznat lásku formou políbení, což má zaručit vaši zamilovanost až do příštích vánoc. Ale určitě si jmelím pořádně domov vyzdobte, jelikož vám přinese štěstí, požehnání a dle Keltů také plodnost.

Na advent můžeme upozornit i dekorací v podobě mísy s ovocem. Symbolizuje dobrou úrodu a víru, že v následujícím roce bude úroda a blahobyt stejný jako v předešlém roce. Každopádně se shodneme na tom, že tato dekorace ještě lépe vyjádří čas vánoc jako svátky hojnosti.

Samozřejmě nezapomeneme ani na děti, které v této době s radostí a chutí otevírají okénka čokoládového adventního kalendáře, který jim připomíná, že mají být hodné, aby měli pod vánočním stromečkem bohatou vánoční nadílku. Mimo kalendář si trénují básničku či písničku pro mikuláše, anděla a čerta, kteří vždy chodí pátého prosince. Vždy dětem dají možnost se upřímně ohodnotit, zda-li zlobily či byly hodné a po přednesení básničky či písně dostanou nadílku v podobě sladkostí, ovoce a dalších dobrot. A pokud vaše dítko nebylo úplně nejhodnější, symbolicky obdrží uhlí či bramboru. Příloha k vánočnímu kaprovi či řízku je pak bez pochyby jasná.

A nejpoctivěji plněná tradice je určitě chystání a zdobení vánočního stromečku při poslechuvánočních koled. Proto každý ze sklepa či půdy donese za celý rok bohatě zaprášenou a obecně těžkou krabici plnou vánočních ozdob jako jsou baňky, symbolické vánoční řetězy, prskavky, světýlka na stromeček a vánoční hvězdu, která zdobí špici vánočního stromku.

Nyní už zbývá vystavit vánoční betlém – pozor, aby nebyl jedlý, opravdu je to lákavá dekorace, která by do vánoc nemusela bez újmy na zdraví vydržet! A v nejposlednější řadě napustíme vanu, kterou po dobu vánočních svátků použijeme jako velké akvárium, které nám bude zdobit vánoční kapr. Doporučuji si schovat do peněženky alespoň jednu šupinu. Ta nám má přinést štěstí a více peněz v následujícím roce.

Tímto vám, milí čtenáři přeji, příjemné prožití adventní doby, mnoho příjemných rodinných chvil třeba při realizaci zmíněných tradic a poslechu vánočních koled. Přece jen je to období, které by jste měli prožít mírumilovně a také s láskou se svými blízkými i rodinou. Také vám proto přeji mnoho lásky, nadšení, ať vás atmosféra plně ovládne a advent si užijete v plném zdraví!

Lukáš Pařízek 2016

Autor: Thomas Aligher | úterý 29.11.2016 9:00 | karma článku: 10,79 | přečteno: 218x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

Kolem nás je tak obrovské množství dramatických kroužků, také volnočasových hereckých táborů a někdy opravdu za šílené částky placených kurzů. Máte v rodině talent? Udělejte víc než jen hraní na hraní...:-)

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Pozvánky, akce

Thomas Aligher

Zálety s Jitkou ( Záboří )

Jitka Šebková se rozhodla udělat velký krok. Není ani herec, není ani moderátorka, ale miluje zajímavá a krásná místa stejně tak i cestování. Máte chuť vyrazit někam, kde se bude nádherně cítit i vaše rodina?

9.9.2023 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

Ležíš právě teď na vozíku a vnímáš jen velkou spoustu světel na stropech všech míst. Žádná oblaka, žádné radosti života, jen věříš ve smysl, který to všechno možná dává. Náhle jsi nahatým skromným Adamem jenž věří...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

Pojďme spolu na stage, kde se připravuje víkendové vystoupení plné empatií, citů, lidskostí, ale také chyb a malých přešlapů. Zkusme společně otevřít svá srdce nehledat nedostatky, ale raději nabídnout pochopení a uznání.

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

Každý den neúprosně odpočítává čas,kdy mládí předá vládu silnějšímu stáří. Náhle přicházejí nezvané tvary, kterým se říká vrásky a v zrcadlech nás trošku děsí šedých vlasů stín.

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní

Thomas Aligher

Správná dáma nic neodpustí!

Ahoj můj čtenáři! Říkají mi,Věruno...ale to je jenom manévrovací postoj těch ostatních hlupáků! Když vám poprvé podám ruku, tak mírně sklopím svá něžná víčka s fakticky značkovou řasenkou a řeknu : Věra Vařechová a zatím si tykat

14.6.2019 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Společnost

Thomas Aligher

Odběr krve

Vážení čtenáři, neumíte si ani představit,jak se zdánlivě banální odběr krve může stát obrovskou aktivitou, která vás poničí na několik dalších hodin.

11.6.2019 v 8:15 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Thomas Aligher

Zdravotní sestra není mrcha!

Světla v pokoji se pomalu mění ještě před chvilkou byla hluboká noc, ale teď uzavírá noc s ránem příměří.

23.5.2019 v 9:00 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Thomas Aligher

Jak jsem čistil hlavu ( den 1.)

Tak se tak nějak stalo, že sedíme u piva a povídáme si o tom, kde kdo už letos byl a kam se kdo chystá.

3.2.2018 v 12:45 | Karma: 11,57 | Přečteno: 265x | Diskuse| Liberec

Thomas Aligher

Ledový Sen

Byl jednou jeden medvídek,který se jmenoval Míša.Jeho kamarádi lišák Mazánek a srneček Parůžek mu vyprávěli o tom,že když byli ještě malincí,byla zima a venku byla nějaká hmota.

14.12.2017 v 12:12 | Karma: 7,23 | Přečteno: 184x | Poezie a próza

Thomas Aligher

Mikulovský kraj

Je čas vydat se prozkoumat, jaké je tento rok víno. Roky jsem jezdil do oblasti Velkých Bílovic, kde je naprosto úžasná příroda. Kolem mnoho vinic, stezek na procházku, výhledů a též krásné sklípky, které lemují uličky.

26.11.2017 v 14:40 | Karma: 14,00 | Přečteno: 362x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Lidské chyby

“Chybovat je lidské, odpouštět božské“ Každý z nás chybuje a nezáleží na barvě naší pleti, na věku, profesi či značce našeho automobilu. Denně se dopouštíme stovky a tisíce chyb. Malých nepodstatných chybiček či fatálních selhání,

4.4.2017 v 13:15 | Karma: 16,18 | Přečteno: 581x | Společnost

Thomas Aligher

Náš Český poklad Aťka

Určitě taky míváte chuť se vrátit zpátky. Já bych rád zase zažil nedělní ráno, když mi kolem osmé hodiny udělala maminka kakao, připravila rohlík s máslem a oznámila: "Jdu vařit a ty si pust televizi, bude tam Studio Kamarád".

20.3.2017 v 16:45 | Karma: 16,65 | Přečteno: 410x | Kultura

Thomas Aligher

Aťka Janoušková slaví narozeniny

Vzpomínám si, že jako malý kluk jsem byl velkým milovníkem animovaných pohádek, a každé víkendové ráno jsem proto zasvětil sledování televize.

16.3.2017 v 9:00 | Karma: 23,25 | Přečteno: 782x | Společnost

Thomas Aligher

Josef Lada

Milí čtenáři, když jsem se dnes probudil a chvíli jen tak zasněně koukal do stropních obkladů, začaly se mi v hlavě množit myšlenky týkající se pohádek (nejspíš na mě začíná působit vánoční atmosféra).

17.12.2016 v 11:15 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Společnost

Thomas Aligher

Hana nebo Carmen?

Koncem 19. století až do 80. let 20. století byly populární a zároveň nejrozšířenější nosiče zvukového záznamu gramofonové desky.

24.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,75 | Přečteno: 357x | Diskuse| Kultura

Thomas Aligher

Vltavo, Vltavo

Rok se s rokem sešel a opět hlasujeme, kterou že to řeku pojedeme. Modlení nezabralo a vyhrává Vltava.

14.10.2016 v 9:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 171x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Sny

Každý z nás, den co den nebo spíše noc co noc, prožije nějaký zajímavý sen. Je natolik reálný, že mnohdy nedokážeme rozeznat, zda – li se jedná jen o sen nebo o realitu.

10.10.2016 v 9:00 | Karma: 6,95 | Přečteno: 114x | Diskuse| Společnost

Thomas Aligher

Mládí nebo stáří

Co myslíte, je podle vás lepší být mladší nebo starší? Když se nad tím zamýšlím, oboje přináší, stejně jako vše ostatní, ty lepší a i ty horší stránky.

3.10.2016 v 9:35 | Karma: 16,40 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Thomas Aligher

Za Andělem do Lomnice

Po několika letech se vydáváme na Slovensko a to do Vysokých Tater. Ještě sehnat pobyt. Pátrám po různých portálech a kupuji voucher na několik dnů s ubytováním.

2.10.2016 v 10:00 | Karma: 15,83 | Přečteno: 448x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik