Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Florentina, loď splněných přání

S jarem a létem přichází čas na nové a nevšední zážitky. Vybízí k nim i slunečné počasí, které má takovou sílu, že táhne většinu lidí ven do přírody. V horkých dnech přirozeně cítítme potřebu cítit vodní živel. Někdo si troufne přímo do jeho vln, někomu stačí jen posedět či poležet na břehu u vodního toku či vodní plochy. Centrum Prahy nabízí vskutku různé kratochvíle v horkých dnech. Od proběhnutí se ve vodotryscích fontány až po jízdu na šlapacích strojích na vlnách posvátné Vltavy.

My jsme však hledali něco, abych tak řekl onačejšího. Něco zajímavého, unikátního a zároveň poskytujícího osvěžení v horkých dnech. A povedlo se. Zaparkovali jsme na nábřeží poblíž Rudolfina a kolečka kufříků už se otáčela. Několik kroků od magického prostoru Palachova náměstí totiž kotví loď Florentina.

Aha, chtělo by se říct, že na tom přece nic mimořádného není, pokud člověk už v životě loď viděl. Lodí jsme viděli několik a různých typů, na většině z nich jsme se dokonce plavili. Čím je tedy Florentina tak výjimečná?

Už z nábřeží je vidět, že lodi je věnována velká péče. Co nás asi čeká uvnitř? Vcházíme, dveře se za námi zavírají a na recepci už nás očekávají. Našeho štábu Fénix rádia se ujíma paní Jiřina Waidlichová, která se na chvilku stává naší průvodkyní. Je na čase prozradit jednu ze zajímavostí. Nuže vstoupili jsme do hotelu na lodi, jinak též lodního hotelu, jaký v České republice nemá konkurenci. Uchváceni jsme už při vstupu do jedné z kajut. Opravdu hotelový pokoj. Tmavý dřevěný obklad a červený koberec na podlaze, vlastní sociální zařízení, trezor i toaletní stolek. Dokonce i televize a vestavěné radio. Výhled z okna je famózní, díváte se na Hradčany několik centimetrů nad hladinou Vltavy a žasnete. V tom si uvědomím, že nohama stojím pod úrovní hladiny a vnímám unikátnost tohoto okamžiku. Pro ty, kteří se cítí nesví s podlahou pod úrovní hladiny, má zdejší hotel kajuty "v prvním patře". Velké francouzské okno, dvě lůžka, plný komfort hotelového pokoje, jenže s dechberoucím výhledem na Malou Stranu a Hradčany. Ukládáme si věci do pokojů, pak už Vás totiž ani nenapadne říct kajuta. Velký dík patří paní Waidlichové za ochotu a pomoc při ubytování a za profesionalitu při jednání o naší návštěvě a zajištění potřebných podmínek pro natáčení.

Zajímavostí další, která Vám určitě učaruje, je při rekonstrukci vytvořený prostor salónku na přídi. I zde prostoru dominuje výhled francouzskými okny, tentokrát už však panoramatický, neboť rozhlédnout se můžete na obě strany i kupředu. Posezení v salónku v milé společnosti si můžete zpříjemnit některým z vynikajících drinků, které Vám profesionálně a s láskou připraví a nasrevíruje někdo z obsluhujících. Jejich profesionální přístup musím ocenit. Zároveň je nutno podotknout, že vzhledem k tomu, že Florentina vyplouvá na plavby, je kapacita míst pro personál taktéž omezená, proto má zdejší tým rodinnou atmosféru, což není ke škodě, ba naopak. Přátelská, profesionální a kompletní péče o účastníky plavby i o hotelové hosty, kteří loď navštíví v době, kdy kotví, přidává lodnímu hotelu na puncu unikátnosti. Abych se vrátil k salónku, po večeři jsme zde strávili ještě několik velmi příjemných chvil, při nichž nás obsluhoval usměvavý číšník a food manager v jedné osobě Jan Juránek. Díky mu.

Redaktorka Mirka Vallová nevyužila jen salonku, byla uchvácena také útulným prostorem Lobby clubu u recepce, kde si nalezne své místečko každý z návštěvníků. Zahrát si zde mohou děti, ale i dospělí, začíst se zde můžete do některé ze zajímavých knih, využít můžete též počítač. Musím uznat, že péče o hosta je na Florentíně opravdu na prvním místě.

Pochopitelně, že  když  vám přeje počasí, trávit čas můžete i na horní palubě, kde je pro vás připraveno několik lehátek. Pokud zrovna nevyhledáváte přímé sluneční paprsky, posadit se můžete do části s venkovní pergolou, pod níž stojí připravené kulaté stolečky. Kromě snídaně je tu možno konzumovat i objednané jídlo a samozřejmě pití.

Když už byla řeč o jídle, tak moje babička říkávala, že u vody člověku více chutná. Na Florentině nejen že vám bude chutnat více, ale především lépe. Jídlo na stůl přinesené zalahodí nejprve očím, poté uvede chuťové pohárky do stavu extáze. Když si pak dáte ještě kávu se zákuskem při večerním osvětlení Prahy venku na osvětlené palubě, říkáte si, že z toho krásného pocitu v tuto chvíli budete žít ještě dlouho. Skutečně večer na lodní palubě je opravdu výjimečný. Při klasické snídani formou bufetu vás mile překvapí číšník, který nalévá jen kávu, jež je obvyklou součástí snídaně většiny z hostů. Nejprve jsem trochu znervozněl, když jsem po ránu neviděl konvici s nápisem cofee. Zachránil mne ohleduplný číšník Štěpán, který se mne decentně zeptal, zda bych si dal kávu. V tu chvíli měl svět opět svůj smysl a řád. A mohl se dál otáčet. Čekal nás vzácný okamžik. Jaký?To se dozvíte za chvilku, nenaléhejte.

Jelikož Florentina kotvila v Praze, nehrozilo, že odplujeme bez možnosti návratu. Jak jsme zjistili při rozhovorech, dělí se zdejší čas na dvě období. Plavba, která trvá zpravidla devět dní, a na čas kotvení trvající většinou šest dní.  V době, kdy loď kotví v Praze, můžete zavítat na její palubu a okusit něco chutných pokrmů nebo si dopřát osvěžení nějakým lahodným drinkem. Romantickou večeří zde rozhodně potěšíte svou drahou polovičku. A takové zasnoubení na večerní otevřené palubě s výhledem na osvětlené panoráma Pražského hradu je opravdu jako z pohádky, a přece tak reálné. Že už jste sezdáni? I pro vás tu mají připraveno něco výjimečného. Každou neděli od 10:30 do 15:00 můžete v Praze přijít na Brunch na lodi. V jeho průběhu se nasytíte domácími pokrmy české kuchyně, kochat se můžete úžasným výhledem na Prahu a ještě si poslechnete živou hudbu. Uznejte, že takové nabídce se odolat nedá...

Moderátorka Mirka i my všichni ostatní už však netrpělivě očekáváme setkání s kapitánem. Přichází. Při pohledu na uniformu mám pocit, že musím stát rovně, nohy mi tuhnou a dřevění. Při rukytisknutí a pozdravu s panem Jiřím Mikotou, však ze mne všechny tyto pocity padají. Z příjemného mladého muže, přímo prýští nadšení pro svou práci i pro lodní dopravu obecně. Stejně jako řidič zná dobře svou trasu na silnicích, tak i kapitán velmi podrobně vyprávěl o cestách s Floretinou. Pokud byste se rozhodli pro plavbu, jedná se o neuvěřitelně působivý zážitek. Ač by se mohlo zdát, že už vás na české krajině nic nepřekvapí, pohled z paluby i pokoje na krajinu ubíhající nad hladinou řeky vám odhalí nepoznanou perspektivu naší vlasti. Loď pravidelně kotví a pro účastníky plavby jsou připraveny výlety na významná místa naší historie, můžete se i vydat na krásnou procházku po okolí. Podrobný popis přenechám panu kapitánovi. Nalézt a zhlédnout jej budete moci na našich stránkách v sekci videa. Od pana kapitána jsme ještě zjistili, že loď si můžete pronajmout, a to jak pro své rodinné oslavy, tak také pro velký den v životě člověka, pro svatební den. Svatba na lodi...není to originální? Nabídky mohou využít také firmy pro své večírky. Ale měli byste si s obejdnávkou pospíšit, zájem je veliký. O catering stejně jako o hudbu se vám postará a v plném rozsahu ji zajistí team Florentiny. Pan kapitán nám ještě povídal o nezapomenutelných plavbách, o rekonstrukci, jíž loď procházela v několika krocích, aby tak mohla cestujícím nabídnout komfort. Řeč přišla i na problémy lodní dopravy, kterým by se měla věnovat pozornost.

Čas na vodě opravdu utíká jako voda, nechme tedy Florentinu, aby i vám mohla dokázat, jak skvělé budete mít zážitky, pokud ji navštívíte. Ať už tu jako kolemjdoucí usednete k odpočinku a dobré kávě nebo jako cestující, kteří jsou ubytováni v prostorách hotelu plujícího na vodě. Za štáb Fenix radia můžeme jen doporučit!

Jan Hejduk ( 2014)

www.florentinaboat.cz
www.fenixradio.net

 

 

 

Autor: Thomas Aligher | úterý 27.5.2014 8:46 | karma článku: 9,07 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

Kolem nás je tak obrovské množství dramatických kroužků, také volnočasových hereckých táborů a někdy opravdu za šílené částky placených kurzů. Máte v rodině talent? Udělejte víc než jen hraní na hraní...:-)

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Pozvánky, akce

Thomas Aligher

Zálety s Jitkou ( Záboří )

Jitka Šebková se rozhodla udělat velký krok. Není ani herec, není ani moderátorka, ale miluje zajímavá a krásná místa stejně tak i cestování. Máte chuť vyrazit někam, kde se bude nádherně cítit i vaše rodina?

9.9.2023 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

Ležíš právě teď na vozíku a vnímáš jen velkou spoustu světel na stropech všech míst. Žádná oblaka, žádné radosti života, jen věříš ve smysl, který to všechno možná dává. Náhle jsi nahatým skromným Adamem jenž věří...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

Pojďme spolu na stage, kde se připravuje víkendové vystoupení plné empatií, citů, lidskostí, ale také chyb a malých přešlapů. Zkusme společně otevřít svá srdce nehledat nedostatky, ale raději nabídnout pochopení a uznání.

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

Každý den neúprosně odpočítává čas,kdy mládí předá vládu silnějšímu stáří. Náhle přicházejí nezvané tvary, kterým se říká vrásky a v zrcadlech nás trošku děsí šedých vlasů stín.

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:05

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik