Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se peče domácí štěstí

Moje babička říkávala, že muže dělá šťastným žena. Když podobná přísloví vzpomenu dnes, část žen povzdechne, že se od dob našich babiček nic nezměnilo, část si poklepe na čelo a část mne uvrhne na hranici ozdobeného posměšnou čepicí s nápisem MACHO.       

Jak to tedy je? Kdo koho dělá šťastným a kdo by koho měl dělat šťastným? Seneca tvrdil, že štěstí není vlastně žádnou hodnotou, kterou bychom přijímali zvnějšku. Pohádky a přísloví říkají, že štěstí chodí po světě stejně jako neštěstí. Kde je pravda?

                Hodně štěstí k Vánocům, narozeninám, svátkům, v nových rocích či pro společné cesty životem létá nejčastěji prostřednictvím SMS a facebookových zpráv. Přejeme štěstí všem, posíláme ho kopy, hordy a náruče. Máte-li, drahé a drazí, pocit, že někomu svým přáním přinášíte pocit štěstí, ošklivě se mýlíte. Hned vysvětlím proč.

Když se zeptáte člověka sedícího vedle vás nebo prvního, koho potkáte po přečtení mého zamyšlení (pokud ho dočtete), kdy byl opravdu šťastný, neuslyšíte odpověď – teď. Jsme totiž zvyklí vytvářet žebříčky, tabulky, hodnocení, podrozvahy, autoevaluace a já nevím co ještě. Stejným způsobem pak hodnotíme i kvalitu okamžiků a zapomínáme na jedno základní. Samotný princip naší existence je jedním velkým štěstím, a tak je veškerý pocit šťastnějších a méně šťastných dní hloupost. Každý den, hodina, minuta i vteřina – bráno lidským počítáním času je konstantním štěstím, protože když se jedna buňka v těle začne chovat „divně“ může se celá skutečnost našeho neštěstí, že nás nikdo nemá rád, stát ještě horší. Ba co dím jedna buňka. Jedno tříštící se atomové jádro může rozhodnout o změnách našich štěstí i neštěstí. Denně slýcháme, že svět se změnil, že došlo k posunu hodnot, že mladší generace už neprožije šťastné dětství. A když už jsem u toho, postavme na misky vah sedmiletého chlapce z roku 1913 a věkem stejného chlapce z roku 2013. První z nich bude obtěžkán prakem v kapse a stromem, na který leze pro třešně, druhý bude mít v kapse chytrý telefon a křečovitě se bude držet stolku s PC. Vážíme však jejich štěstí. Skutečně myslíte, že se vychýlí jazýček k jednomu z nich?

Abych se vrátil k původní myšlence. Lidé kolem nás, včetně nás samých, lidi všeobecně vnímají některé okamžiky jako šťastnější a při zvláštních příležitostech prožíváme silné pozitivní emoce, a proto si potom přejeme, aby takových okamžiků bylo více. Ovšem příčinou oněch výjimečně silných emocí je cesta, kterou musí člověk před samotným prožitkem urazit. Totiž okamžik štěstí je vykoupen různě dlouhým neprožíváním štěstí, jež zdá se pak vzácným okamžikem. Někdy si neuvědomujeme, že přáním hodně štěstí zároveň přejeme i okamžiky zkoušek a trnů. Samozřejmě s happyendem. K tématu se ještě vrátím na konci, ale proč se článek jmenuje Jak se peče domácí štěstí ?

                Neděle tříkrálová, slavnost zjevení Páně slaví katolická církev a my doma nemáme ani kousku chleba. Co s tím? Ze zásady nechceme jít do obchodu. Jednomyslně naše rodina podporuje zákaz nedělního prodeje, i  tak vedeme soukromý bojkot ;o). Ale co s odpolední svačinkou a zítřejší svačinou do školy a do práce? Upečeme si chléb sami, Bůh netrestej, jedná se o práci nutnou a navíc nápad nadchl rodinu natolik, že jde spíš o radostný, symbolický akt. Začneme receptem. Ono se řekne upéct chleba, ale kde vzít recept, když člověk nepodléhá módním domácím pekárnám a vehiklům všeho druhu? Holenky a holenkové, jestli jste kdy nabyli pocitu, že recept na Boží dar najdete v každé kuchařce, šeredně se pletete. Usednuv ke sbírce kuchařek hledal jsem jako vzteklý, avšak bez úspěchu. Spásou se stal moderní svět...internet zachránil křehké rodinné štěstí. Našel jsem hned několik receptů. Tři vybrané jsem opsal na papíry, a že se bude losovat. Nejdůležitějšího úkolu se ujala neteř. Vybraný recept nevypadal složitě. Rozdělili jsme si práci – na mě zůstalo hnětení. A povídalo se, jak jinak. Vzpomínalo se na babičku, tetu Alenu, sousedku Dupalovou. Naráz už nešlo o chleba, nešlo o uspokojení hladu. Bylo to něco víc. Pocit sounáležitosti, klidu, lásky byl tu a já si uvědomil, že jsem šťastný. Cesta ještě zdaleka nebyla u konce, protože kvásek měl teprve vzejít, ale já už cítil štěstí, které hřálo. Tolik lidí se na chlebu podílelo, že nemohl dopadnout špatně. Možná si řeknete naivní trouba, sentimentální moula nebo vám to bude lhostejné, ale tohle štěstí je to, které bychom měli přát a snad ho i přejeme. Štěstí se nedá upéct, koupit, není schováno v žádném z balíčků pod stromečkem, byť by to bylo naše nejtajnější přání. To se musí prožít s někým. Čím víc nás ho prožije, tím krásnější bude. Je, jak už jsem psal samotnou podstatou našeho života…celý vesmír přece funguje tak křehce!

                Snad moje zamyšlení není přespříliš zašmodrchané, to víte, pocit štěstí…člověk honem neví, co dřív napsat. Na závěr mi dovolte, abych vám popřál totéž, co jsem přál svým přátelům do roku 2013. Dnes si totiž připomínáme příchod Tří králů, mudrců do Betléma, kam je přivedlo světlo hvězdy, díky němuž našli cíl své cesty. Ať vám tedy svítí světlo betlémské hvězdy po celý rok a připomíná vám, že štěstí je v cestě samotné a cíl je jen třešinkou na dortu.

Jan K.Hejduk 2013

Nalaďte si Fénix rádio : http://fenixradio.net/online-vysilani.php

Autor: Thomas Aligher | pondělí 7.1.2013 9:00 | karma článku: 11,43 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

Kolem nás je tak obrovské množství dramatických kroužků, také volnočasových hereckých táborů a někdy opravdu za šílené částky placených kurzů. Máte v rodině talent? Udělejte víc než jen hraní na hraní...:-)

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Pozvánky, akce

Thomas Aligher

Zálety s Jitkou ( Záboří )

Jitka Šebková se rozhodla udělat velký krok. Není ani herec, není ani moderátorka, ale miluje zajímavá a krásná místa stejně tak i cestování. Máte chuť vyrazit někam, kde se bude nádherně cítit i vaše rodina?

9.9.2023 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

Ležíš právě teď na vozíku a vnímáš jen velkou spoustu světel na stropech všech míst. Žádná oblaka, žádné radosti života, jen věříš ve smysl, který to všechno možná dává. Náhle jsi nahatým skromným Adamem jenž věří...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

Pojďme spolu na stage, kde se připravuje víkendové vystoupení plné empatií, citů, lidskostí, ale také chyb a malých přešlapů. Zkusme společně otevřít svá srdce nehledat nedostatky, ale raději nabídnout pochopení a uznání.

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

Každý den neúprosně odpočítává čas,kdy mládí předá vládu silnějšímu stáří. Náhle přicházejí nezvané tvary, kterým se říká vrásky a v zrcadlech nás trošku děsí šedých vlasů stín.

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik